Lebensmittelqualität im wohlgeordneten Agrar- und Ernährungswirtschaftsrecht

Nomos, 1. Edition 2022, 583 Pages
The product is part of the series Forum Umwelt-, Agrar- und Klimaschutzrecht
Book
€164.00
ISBN 978-3-8487-8997-9
eBook
€164.00
ISBN 978-3-7489-3461-5
Available
Prices include VAT. Depending on the delivery address, VAT may vary at checkout.
Description
This work conveys the regulatory environment as well as fundamental structures, case law and current developments of the digital age for the marketing of quality food in the intersection of public law and private law. It illuminates B2B and B2C trade relations along integrated value chains and elaborates legal structures of quality labelling that underlie different forms of food marketing. At the same time, it offers a legal treatment of quality management systems, industry guidelines and an instructive overview of possible forms of branding.
Bibliographical data
Bibliographical data
Edition 1
ISBN 978-3-8487-8997-9
Publication Date Aug 31, 2022
Year of Publication 2022
Publisher Nomos
Format Softcover
Language deutsch
Pages 583
Copyright Year 2022
Medium Book
Product Type Scientific literature
Reviews
»Wie Olbrisch auch in seiner Schlussbetrachtung betont, ist der Bestand an Qualitätsregelungen für Lebensmittel ein hochdiversifiziertes Fragmentarium. In dieser Vielfalt an Qualitätsregelungen und -zeichen, Herkunfts- und Ursprungsbezeichnungen sich zurechtzufinden, kann nicht nur den Verbraucher überfordern, sondern stellt auch für die Agrar- und Ernährungswirtschaft eine erhebliche Herausforderung dar. Umso verdienstvoller ist daher dieses – in seiner Tiefe zu dieser Thematik sicherlich einzigartigen – Werks von Olbrisch, mit dem er auch für das Lebensmittelhandwerk einen verlässlichen, sehr wertvollen Kompass für den Weg durch das Dickicht an Qualitätsreglungen geschaffen hat.«
RA Dr. jur. Thomas Schulteis, LL. M., GewArch 2024, 490

»Die ungewöhnlich materialreiche Arbeit handelt das Thema beinahe erschöpfend ab; wer sich von juristischer Seite vertieft mit der „Qualität bei Lebensmitteln“ beschäftigt, kommt an der sehr guten Abhandlung von Olbrisch nicht vorbei. Die Lektüre des Werks ist allenthalben zu empfehlen.«
Rochus Wallau, LMuR 2023, 455
Additional material
Product safety information

Manufacturer of products offered under GPSR

Nomos Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG
Waldseestraße 3 - 5
76530 Baden-Baden, Germany

service@nomos.de
www.nomos.de

© 2025 Nomos Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG