Ordnung des Tisches bei Hofe
Die Rolle und Funktion der Tischzuchtliteratur und die Gast- und Festmähler in der Hofgesellschaft im Hoch- und Spätmittelalter
Tectum, 1. Edition 2021, 316 Pages
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Wissenschaftliche Beiträge aus dem Tectum Verlag: Geschichtswissenschaft
Description
Conventional table manners are a feature of every civilized society. But why were so many so-called “Tischzuchten” written in the German Middle Ages? They not only appeared as a component of textbooks for socially higher-ranking children, but were also numerous as independent texts that form their own literary genre.
In this study, the social background of their emergence, their role and function for the common meal and their connection with the images of contemporaries are discussed. This is done based on various source material including account books, chronicles, courtly epics, Tischzucht-text and pictures.
In this study, the social background of their emergence, their role and function for the common meal and their connection with the images of contemporaries are discussed. This is done based on various source material including account books, chronicles, courtly epics, Tischzucht-text and pictures.
Bibliographical data
Edition | 1 |
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ISBN | 978-3-8288-3972-4 |
Subtitle | Die Rolle und Funktion der Tischzuchtliteratur und die Gast- und Festmähler in der Hofgesellschaft im Hoch- und Spätmittelalter |
Publication Date | Aug 6, 2021 |
Year of Publication | 2021 |
Publisher | Tectum |
Format | Hardcover |
Language | deutsch |
Pages | 316 |
Medium | Book |
Product Type | Scientific literature |
Reviews
»Unter Einbezug unterschiedlicher Quellen (Epik, historische Quellen, didaktische Literatur / Tischzuchten, Bildzeugnisse) aus dem 12. bis 15. (teilweise 16.) Jh. bietet die Arbeit eine Zusammenstellung zahlreicher Beleg mittelalterlicher und frühneuzeitlicher Mahl-Schilderungen. [...] Hervorzuheben ist die interdisziplinäre Herangehensweise, insbesondere der Einbezug zahlreicher (farbig beigegebener) Bildquellen, die v. a. in Hinblick auf ihre »Auskünfte über die Sachkultur höfischer Mahlzeit« (179) befragt werden.«
Sandra Hofert, Germanistik 3-4/2022, 776
Sandra Hofert, Germanistik 3-4/2022, 776
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